Uit elkaar gaan, duurder dan je denkt

2 nov 2021Financiën, Hypotheken

Jullie relatie gaat nooit stuk. Toch?
Helaas gaat dat lang niet altijd op; bijna vier van de tien relaties loopt stuk, met alle gevolgen van dien. Zoals bijvoorbeeld de vraag wie er in het huis blijft wonen en of daar wel genoeg geld voor is.

 

Verdrietige vrouw pakt verhuisdozen in

 

Je denkt daar natuurlijk liever niet over na als je verliefd, verloofd of getrouwd bent. Of als jullie samen een (eerste) huis gaan kopen. Maar eigenlijk zou dat wel verstandig zijn. De financiële gevolgen van een scheiding heeft namelijk ook financiële gevolgen en die kunnen  behoorlijk ingrijpend zijn.

Koophuis van jullie samen

Dat geldt zeker als jullie in een koophuis wonen. Een huis behoort meestal tot het gezamenlijke vermogen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of samenwonen, is het huis vaak voor de helft van de één en voor de helft van de ander. Hetzelfde geldt voor de hypotheek.

Wil één van jullie in jullie huis blijven wonen? Dan moet hij of zij de ander uitkopen. Als je niet voldoende vermogen zoals spaargeld hebt, zul je de hypotheek moeten verhogen.
Maar gaat de bank hiermee wel akkoord? Zeker met de huidige huizenprijzen is dat vaak een probleem.

Lukt het niet om je ex uit te kopen? Dan zitten jullie nog lang aan elkaar vast omdat hij of zij nog (mede)eigenaar is. De kans bestaan dan dat jullie op termijn het huis moeten verkopen.

 

Ander huis kopen

Tenminste één van jullie zal ergens anders willen gaan wonen. Dat kan in een huurhuis zijn of een koophuis. In het laatste geval zul je waarschijnlijk een (nieuwe) hypotheek moeten afsluiten.

Wordt jullie gezamenlijke huis met overwaarde verkocht? Dan wil de overheid dat je die winst investeert in je nieuwe huis. Doe je dat niet, dan krijg je minder hypotheekrenteaftrek.

 

Alimentatie

Als jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben en één van jullie heeft geen of weinig inkomen, dan kan hij of zij na de scheiding recht hebben op partneralimentatie.

De duur van het recht op alimentatie is gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk en kent een maximum van vijf jaar. Als jullie relatie vier jaar heeft geduurd, is er dus maximaal twee jaar recht op partneralimentatie. Bij tien jaar of langer is dat vijf jaar. Op deze regels gelden enkele uitzonderingen, onder andere voor partners met jonge kinderen en voor vijftigplussers die lang getrouwd zijn geweest.

Voor kinderalimentatie zijn er andere regels omdat ouders een zogenoemde onderhoudsplicht hebben. Jij en je ex moeten dus allebei meebetalen aan de kosten van jullie kinderen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, eten en drinken, verzorging en opvoeding. De kinderalimentatie loopt in principe door totdat een kind 21 jaar is.
Studeert je kind dan nog? Dan blijft de onderhoudsplicht van kracht als dit financieel haalbaar is.
 

Hypotheek verhogen of een nieuwe afsluiten

Gaan – of zijn – jij en je partner uit elkaar en wil je graag in jullie huis blijven wonen of juist een andere woning kopen?

Bel of mail gerust om eens een afspraak te maken. Als Erkend Financieel Adviseur kan ik voor je uitzoeken wat er mogelijk is als je je hypotheek wilt verhogen of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.

 

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?