Verzekeringen voor stormschade, hoe zit dat?

11-10-2022Nieuws, Verzekeringen

De herfst is nu echt begonnen. De bladeren verkleuren langzaam aan de bomen. Helaas is het ook het seizoen dat er vaker stormen over het land razen met codes, als de kleuren van herfstbladeren, geel, oranje of rood.

Op het weer hebben we helaas geen invloed. Dat maakt het extra zuur als je te maken krijgt met stormschade. Dan is het wel fijn om door een verzekering gedekt te zijn tegen deze schade.

Hoe zit het nu eigenlijk met verzekeringen voor stormschade en betaal je hier een eigen risico voor? In dit artikel leg ik het graag uit.

Hoe en wat bij stormschade - Verzekering Visie

 

Welke verzekering dekt stormschade?

In bijna alle gevallen valt stormschade te plaatsen onder de opstalverzekering.
Verschillende opstalverzekeringen bieden verschillende dekkingen. In het geval van stormschade wordt zelfs met de meest beperkte dekking, de meeste schade gedekt door de verzekering.

Officieel wordt er van een storm gesproken vanaf windkracht 9. In het geval van verzekeraars ligt dit net iets anders. Zij spreken al van een storm vanaf windkracht 7. 

Eigen risico en hoe werkt het?

Het eigen risico bij een opstalverzekering is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade aan je woning. Hoeveel eigen risico je betaalt verschilt per verzekeraar.
Stormschade heeft in veel gevallen een hoger eigen risico dan het gewone eigen risico van je opstalverzekering. Bij de meeste verzekeraars varieert het eigen risico bij stormschade tussen de 150 euro en 350 euro.

Stel je voor: tijdens een flinke storm waaien er een aantal dakpannen van je dak. Het laten plaatsen van nieuwe dakpannen gaat 350 euro kosten. Je claimt de schade van 350 euro bij je opstalverzekering. Het eigen risico bij jouw opstalverzekering is 250 euro. Omdat je die eerste 250 euro zelf betaalt, vergoedt je opstalverzekering dus nog 100 euro om nieuwe dakpannen te laten plaatsen.

Eigen risico afkopen

Wil je er graag ontspannen bij zitten tijdens een storm en meer zekerheid hebben? Dan is het mogelijk om je eigen risico af te kopen. Tegen een iets hogere premie per maand, betaal je dan bij een gedekte stormschade geen eigen risico meer.

Voorkomen is beter

Om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen,  kun je zelf ook een aantal dingen doen wanneer er een storm wordt verwacht: 

  • Zorg ervoor dat losstaande spullen zoals bloempotten, trampolines en tuinmeubels zijn opgeruimd.
  • Kijk regelmatig op het dak of er geen dakpannen los liggen. Zo voorkom je dat ze van het dak afwaaien bij een flinke storm en veel schade veroorzaken.
  • Kijk of er losse of uitstekende takken in bomen zitten bij jouw huis. Die kunnen bij een storm flinke schade veroorzaken als ze uit de boom vallen of tegen jouw huis aan slaan.
  • Hou bij een storm de ramen en deuren goed dicht.​

Ik help je graag

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Wil je bijvoorbeeld je eigen risico voor stormschade afkopen?
Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je ook graag bij al je verzekeringsvragen.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?