Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

7-06-2022Nieuws, Verzekeringen

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2022 moet in elk Nederlands huis op elke verdieping ten minste één goed functionerende rookmelder hangen. Ook als je in een huurhuis woont. Deze verplichting is vastgelegd in het Bouwbesluit van onze overheid. Nieuwbouw heeft de verplichting al sinds 2003.

 

Klein meisje met helm en tuinslang speelt voor brandweervrouw

Rookmelders redden levens. Dat is niet alleen het terugkerende thema van de Brandpreventieweken, maar ook echt een feit. We ruiken namelijk geen rook als we slapen. Vooral daardoor overlijden er gemiddeld per jaar meer dan dertig mensen als gevolg van woningbrand.

De brandweer zegt al langer dat dat aantal omlaag kan als er in elk huis rookmelders zouden hangen. Daarom heeft de regering vorig jaar besloten dat alle huizen vanaf de zomer van 2022 rookmelders moeten hebben.
Maar je hangt rookmelders natuurlijk niet alleen maar op omdat het moet, dat doe je vooral voor de veiligheid van jou en je gezin.

Waar moet je op letten als je een rookmelder gaat kopen?

Een goede rookmelder heeft een CE-keurmerk en voldoet aan de NEN-14604. Bij voorkeur kies je rookmelders met een batterij die tien jaar meegaat. Die zijn in aanschaf vaak iets duurder, maar dat verdien je snel terug.

Hoe ophangen?

Vanaf juli 2022 moet er op elke verdieping van je huis ten minste één rookmelder hangen.
Op alle slaapkamers een rookmelder plaatsen, is nog veiliger. Je bevestigt rookmelders aan het plafond. Doe dat tenminste een halve meter vanaf de muur of uit de hoek. Zorg er ook voor dat ze niet in de buurt van mechanische ventilatie of op de tocht hangen.

Als ze eenmaal hangen, moet je de rookmelders goed onderhouden zodat ze hun werk blijven doen. Maak ze daarom regelmatig schoon en controleer dan meteen of de batterij het nog doet. Wil je meer weten over het plaatsen en onderhouden  van jouw rookmelders?
Op de website van de brandweer vind je meer informatie.

Koophuis vs. huurhuis

Een goede rookmelder kost ongeveer €30,00. Als je een koophuis hebt, ben je uiteraard zelf verantwoordelijk voor het kopen en plaatsen van rookmelders.
Woon je in een huurhuis? Dan moet de woningcorporatie of je huurbaas ervoor zorgen dat er rookmelders worden geplaatst.

Brandverzekering

Naast de brandweer zijn verzekeraars groot voorstander van rookmelders. Ze helpen namelijk om brand- en roetschade te beperken. Maar wat als je na 1 juli 2022 nog geen rookmelders hebt en ontstaat er brand? Ben je dan wel verzekerd?

Voorlopig wel. Er is namelijk nog geen enkele verzekeraar die in de polisvoorwaarden zegt dat je verplicht bent om rookmelders te plaatsen. Maar let op: het kan zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij de nieuwe wetgeving in de toekomst wél opneemt in de voorwaarden.

Preventie-coach

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen over jouw eigen opstal- of inboedelverzekering? Neem dan contact met me op. Ik ben niet alleen expert op het gebied van verzekeringen, maar kan je ook helpen als preventie-coach. Maak dus gerust eens een vrijblijvende afspraak.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?