Opgebouwde schadevrije jaren overdragen: hoe zit het precies?
Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de premie van je autoverzekering. Door schadevrij te rijden kun je bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70% en 80% opbouwen.
Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?
Schadevrije jaren voor achterblijvende partners
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Je bouwt alleen schadevrije jaren op als er een autoverzekering op jouw naam staat. Als je samen met je partner een auto deelt, maar je partner de verzekeringsnemer is, bouw je zelf dus geen schadevrije jaren op.
Wanneer je partner overlijdt en jij de auto overneemt, wordt de premie voor de autoverzekering daarom waarschijnlijk een stuk duurder, omdat er geen schadevrije jaren op jouw naam staan.
Sinds 1 januari 2022 kunnen zuivere schadevrije jaren echter wel officieel overgedragen worden op de partner die achterblijft. Om als langstlevende partner van de nieuwe regeling gebruik te kunnen maken, moet je een verzoek indienen bij de autoverzekeraar. Je moet wel op hetzelfde adres wonen en een rijbewijs hebben.
Schadevrije jaren verdelen bij een echtscheiding
Bij echtscheiding en ontbinding van het geregistreerd partnerschap mogen de schadevrije jaren op verzoek van de persoon op wiens naam de zuivere schadevrije jaren zijn geregistreerd worden gesplitst. Deze persoon bepaalt de verdeelsleutel en dient hiertoe een afstandsverklaring aan te leveren.
Van eigen auto naar leaseauto
Als je overstapt naar een leaseauto, komt de autoverzekering meestal op naam van de leasemaatschappij of werkgever te staan.
Enkele leasemaatschappijen kijken naar de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd en die in de centrale database Roy-Data staan. Heb je veel schadevrije jaren? Geef dit dan altijd door aan de leasemaatschappij, zodat je na het beëindigen van de leaseovereenkomst, je schadevrije jaren mee kunt nemen naar een autoverzekering op jouw naam.
Van leaseauto naar eigen auto
Als je een leaseauto hebt, staan de auto en autoverzekering op naam van de leasemaatschappij. Je bouwt zelf dus geen schadevrije jaren op. Wel kun je bij je leasemaatschappij, na het beëindigen van de leaseperiode, een leaseverklaring aanvragen. Autoverzekeraars gaan hier op dit moment nog wisselend mee om. De meeste kennen op basis van een leaseverklaring wel al schadevrije jaren toe die zijn opgebouwd tijdens de leaseperiode. Sommige geven enkel een premiekorting. Die raak je kwijt bij een overstap.
Vanaf 1 januari 2022 kunnen leaserijders met behulp van een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-data laten opvoeren door de verzekeraar.
Ook wanneer je jaren in het buitenland hebt gewoond kun je sinds 1 januari schadevrije jaren van een buitenlandse verzekering makkelijk laten registreren.
Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig
Schadevrije jaren vervallen wanneer je een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij je de schadevrije jaren gebruikt. Je kunt een autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. Je onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen je schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer je niet zeker weet hoe lang je zonder auto zit.
Ik help je graag
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact met me op.
Als Erkend Financieel Adviseur help ik je ook graag bij al je verzekeringsvragen.
Oane van der Werf
Erkend Financieel Adviseur
- Specialist in de woningfinanciering
- Kijkt verder dan jouw hypotheek
- Bewezen deskundig
- Altijd up-to-date
- Integer en persoonlijk
- Creëert overzicht en inzicht
- Houdt zich aan de beroepscode
Meer weten?
Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?
Neem dan gerust contact met me op.