Mogelijkheden om een huis te kopen in de huidige markt

22-02-2022Financiën, Nieuws

Het afgelopen jaar zijn huizen gemiddeld zo’n € 60.000 duurder geworden. De hypotheekrente wordt vaak als belangrijkste oorzaak van de hoge prijzen genoemd, maar de lage rente verklaart de stijging slechts voor een deel, heeft het Kadaster berekend.

Het Kadaster is een overheidsorganisatie die gegevens bijhoudt van alle stukken grond in Nederland en de gebouwen die daarop staan, dus ook woningen.
In vier jaar tijd is het gemiddelde huis ruim € 130.000 duurder geworden. Slechts € 30.000 hiervan is te verklaren als een gevolg van de lage hypotheekrente, aldus het Kadaster.

 

Huis met bord: 'Verkocht onder voorbehoud'

 

Meer onderzoek

Om te achterhalen wie de kopers van die dure huizen zijn, wil Het Kadaster vervolgonderzoek doen. Naar verwachting gaat het vooral om mensen met een hoog inkomen en huizenbezitters met veel overwaarde op hun woning. Maar ook kinderen die een belastingvrije schenking van hun ouders hebben gekregen, zullen een deel van die groep vormen.

Woningen in Friesland

De gemiddelde prijs van een woning in Friesland ligt inmiddels boven de € 350.000. Een eerste huis kopen is daardoor vrijwel onbereikbaar geworden voor huishoudens met een modaal inkomen. Zelfs huishoudens die bijna twee keer modaal verdienen, kunnen slechts één op de drie te koop staande huizen betalen.

Mogelijkheden voor starters

Toch zijn er nog mogelijkheden, ook voor starters. Denk bijvoorbeeld aan de starterslening, Duokoop, KoopStart en KoopGarant. Verder krijgen huizenkopers die jonger zijn dan 35 jaar vrijstelling van de overdrachtsbelasting als ze een huis kopen dat niet meer kost dan €400.000. 

Wil jij een huis kopen? 

Wil jij graag een huis kopen? Neem dan gerust contact met mij op.
Als Erkend Hypotheekadviseur ben ik
specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken en kan ik je helder uitleggen wat in jouw situatie haalbaar en verantwoord is.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?