Je lijfrente komt vrij. Wat zijn je mogelijkheden?

3-07-2024Nieuws, Pensioenen

Je hebt jarenlang gespaard voor je pensioen en eindelijk is het zover: je lijfrente komt vrij. Het is een moment waar je naar hebt uitgekeken, maar het roept mogelijk ook vragen op. Wat kun je nu het beste doen met dat vrijgekomen kapitaal? Moet je het meteen laten uitkeren, herbeleggen, of zijn er andere slimme opties? Laten we de mogelijkheden verkennen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Je lijfrente komt vrij, wat zijn je mogelijkheden?

 

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een financiële regeling waarbij je gedurende een bepaalde periode premie hebt betaald om later, bijvoorbeeld bij je pensioen, periodieke uitkeringen te ontvangen. Dit kan een goede manier zijn om je inkomen op peil te houden wanneer je stopt met werken.

 

Je lijfrente komt vrij. Wat zijn je mogelijkheden?

1. Laten uitkeren

De meest voor de hand liggende optie is om je lijfrente te laten uitkeren tegen een vaste rente. Tot twaalf maanden na de storting van je lijfrente op je uitkeringsrekening, kun je de eerste uitkering laten ingaan.

Periodieke uitkeringen

Je kunt kiezen voor een vast maandelijks bedrag dat je ontvangt als aanvulling op je AOW en eventueel pensioen. Dit geeft je de zekerheid van een vast inkomen, wat voor veel mensen een prettig gevoel geeft.

Om periodiek te kunnen laten uitkeren, heb je een bankspaarrekening voor de uitkeerfase nodig. Het vrijgekomen kapitaal van je lijfrenteverzekering wordt via deze bankspaarrekening aan je uitgekeerd. Je ontvangt perodiek vaste bedragen gedurende een vaste looptijd.

2. Je lijfrente-uitkering uitstellen

Een andere optie is om je lijfrente uitkering nog even uit te stellen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je verwacht dat je met een herbelegging een hoger rendement kunt behalen dan de uitkering die je anders zou ontvangen. Of wanneer je het nu nog niet echt nodig hebt.

Banksparen

Met banksparen zet je je lijfrentekapitaal om in een geblokkeerde bankspaarrekening. De rente die je ontvangt, wordt toegevoegd aan het kapitaal, wat weer rendeert. Dit kan een veilige manier zijn om je geld verder te laten groeien zonder al te veel risico’s. Het voordeel van banksparen is dat de nabestaanden over het volledig opgebouwde bedrag kunnen beschikken.

Beleggen in fondsen

Wil je wat meer risico nemen voor een potentieel hoger rendement? Dan kun je ervoor kiezen om je geld te beleggen in beleggingsfondsen.
>Let wel, beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

3. Hybride oplossingen

Waarom kiezen als je ook kunt combineren? Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een mix van uitkeringen en herbeleggen. Zo heb je én zekerheid én de kans op extra groei van je vermogen.

4. Je lijfrente afkopen

Komt je lijfrente vrij en wil je het bedrag in één keer laten uitkeren, dan heet dit afkopen.

Directe uitkering

Heb je het geld liever in één keer op je rekening? Dat kan ook. Maar let op: hier zijn vaak hoge belastingtarieven van toepassing. De Belastingdienst kan bovendien een boete (revisierente) tot 20% van het uitgekeerde bedrag in rekening brengen.

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om het bedrag gespreid uit te laten keren.

Belastingen en lijfrente

Belastingtechnisch kan het vrijvallen van je lijfrente behoorlijk ingewikkeld zijn. Daarom is het verstandig om je goed te laten informeren of advies in te winnen bij een financieel adviseur. Denk bijvoorbeeld aan de verschillen tussen inkomstenbelasting en vermogensrendementsheffing.

Praktische tips voor als je lijfrente vrijkomt

  • Check je polisvoorwaarden: Lees goed na wat de voorwaarden zijn van je lijfrentepolis. Dit kan verrassingen voorkomen.
  • Advies inwinnen: Maak een afspraak met Verzekering Visie om je mogelijkheden te bespreken.
  • Maak een financieel plan: Denk goed na over hoe je je geld wilt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld nog schulden af te lossen of wil je misschien een deel schenken aan je kinderen?

Kortom

Het moment waarop je lijfrente vrijkomt, biedt een scala aan mogelijkheden. Of je nu kiest voor directe uitkering, periodieke uitkeringen, herbeleggen of een combinatie hiervan, het belangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij jouw financiële situatie en toekomstplannen.

Neem de tijd om je opties te overwegen, laat je adviseren indien nodig, en maak een weloverwogen beslissing. Zo zorg je ervoor dat je optimaal profiteert van je jarenlang opgebouwde lijfrente.

Wil je weten wat voor jou de beste mogelijkheden zijn?
Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat gebeurt er als ik mijn lijfrente in één keer laat uitkeren?

Als je ervoor kiest om je lijfrente in één keer uit te laten keren, wordt dit bedrag bij je inkomen opgeteld. Hierdoor kun je in een hoger belastingtarief vallen, wat betekent dat je een groot deel van je uitkering aan de belastingdienst moet afdragen.

Is herbeleggen van mijn lijfrente veilig?

Herbeleggen kan veilig zijn, afhankelijk van hoe je dit doet. Banksparen is bijvoorbeeld een vrij veilige manier van herbeleggen. Beleggen in fondsen brengt meer risico met zich mee, maar kan ook hogere rendementen opleveren. Het is belangrijk om je eigen risicobereidheid en financiële situatie in acht te nemen.

Hoe kan ik het beste bepalen wat voor mij de juiste keuze is?

Dit is sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je behoefte aan een vast inkomen? Of kun je het geld missen en wil je liever kans maken op een hoger rendement? Verzekering Visie kan je helpen om de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke omstandigheden.

Hallo, kunnen we je helpen?