Hypotheek 2022: een overzicht van de belangrijkste veranderingen

18-01-2022Financiën, Hypotheken, Nieuws

Ook in 2022 zijn er weer veranderingen in de regels rondom hypotheken. Zo gaat de maximale hypotheekrenteaftrek verder omlaag en kun je meer lenen als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen.

 

1. Hypotheekrenteaftrek 2022

De hypotheekrenteaftrek daalt dit jaar opnieuw voor inkomens boven €69.398.
Die mochten vorig jaar nog 43% aftrekken bij hun belastingaangifte, maar dit jaar nog maar 40%. Hetzelfde geldt voor de aftrek van eenmalige kosten, zoals de afsluitkosten van de hypotheek. In 2023 gaat het tarief nog verder omlaag, dan naar 37,05%.

2. Maximale hypotheek 2022 met NHG

Voor een NHG-hypotheek kun je komend jaar maximaal € 355.000 lenen. Vorig jaar was dat nog € 325.000. Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan is de grens zelfs
€ 376.300. Verder dalen de eenmalige kosten die je voor de hypotheekgarantie moet betalen. Vorig jaar bedroegen die nog 0,7% van de lening, dit jaar is dat 0,6%.
Deze kosten mag je eenmalig aftrekken bij je belastingaangifte.

3. Overdrachtsbelasting 2022

Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2022 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat het huis niet meer dan € 400.000 kost én dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling.
Kopers ouder dan 35 die het huis zelf gaan bewonen betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Koop je een huis om het te gaan verhuren? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

4. Minder hypotheek bij private lease

Als je privé een auto least, heeft dat vanaf 1 april een negatief effect op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf dan wordt je private leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Vorig jaar was dat nog 65%. In de praktijk betekent dit vaak dat je maximale hypotheek tienduizenden euro’s lager uitvalt.

5. Eigenwoningregeling

In de eigenwoningregeling staan de fiscale regels over de hypotheekrenteaftrek beschreven. De regeling is op enkele punten veranderd per 1 januari. Op die manier wil de overheid de regels eerlijker maken voor onder andere huiseigenaren van wie de partner is overleden. 

Erkend hypotheekadviseur

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Heb je vragen over (het oversluiten van) je lopende hypotheek?
Stel ze dan gerust! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, ben ik specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken. Ik adviseer je graag over de mogelijkheden die je hebt.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?