Huis kopen? 3 tips om je hoofd koel te houden

door 19 okt 2021Financiën, Hypotheken

Wil je een huis kopen in Friesland? De vraagprijs voor een woning in Friesland is inmiddels gestegen tot boven de € 350.000. Gemiddeld!
Kopers bieden tegen elkaar op en gaan steeds vaker akkoord met het schrappen van ontbindende voorwaarden. En de rek is er nog niet uit.

 

Stel bezichtigt een huis

Eind 2020 voorspelde Rabobank een prijsstijging van 5,5%. Inmiddels gaan de economen van die bank er vanuit dat de landelijke huizenprijs dit jaar gemiddeld met bijna 11% stijgt!
In Friesland is in de afgelopen 12 maanden is de gemiddelde woningwaarde met 7,2% gestegen. Een woning van drie ton wordt in een jaar tijd dus ruim € 20.000 meer waard.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor deze enorme prijsstijgingen. Er is meer financiële ruimte doordat de leennormen zijn versoepeld en jonge huizenkopers geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Verder blijkt de Nederlandse economie voorlopig stevig en gaat de werkloosheid omlaag.

Fear of missing out

Maar de prijzen worden ook opgedreven door psychologische aspecten. Een huis kopen is namelijk niet alleen een kwestie van verstand, maar ook, of juist, van gevoel. Het aantal huizen dat te koop staat, is extreem laag. De doorlooptijd, de periode waarin een huis te koop staat is extreem kort. Daardoor hebben veel kopers last van FOMO, fear of missing out. Angst om de boot te missen werkt agressief bieden in de hand, waardoor de prijzen stijgen.

Na-apen

Wat ook meespeelt, is dat wij mensen ‘kuddedieren’ zijn. We gaan er al snel van uit dat de meerderheid gelijk heeft, blijkt uit talloze experimenten. Daardoor hebben we ook op de woningmarkt de neiging om elkaar na te apen. Zo kon je, toen de effecten van de financiële crisis merkbaar werden, je huis aan de straatstenen niet kwijt. In 2013 lag de prijs gemiddeld bijna 25% lager dan vijf jaar ervoor. Nu gebeurt precies het omgekeerde.

Drie tips

Om je te helpen niet in deze emotionele val te trappen, hebben we drie tips voor je.

  1. Zet vooraf je wensen én je financiële mogelijkheden goed op een rij. Bepaal wat je harde voorwaarden zijn en wijk daar niet vanaf. Als dit betekent dat je een bepaald huis liever niet wilt of uit financieel oogpunt beter niet kunt kopen, doe dat dan ook niet. Ook niet als je onder druk wordt gezet door bijvoorbeeld de verkopende makelaar.
  2. Ga niet alleen voor huizen die voor jou een negen of tien scoren. Als je een huis koopt dat je aanvankelijk ‘maar’ een zeven had gegeven, ga je dat namelijk toch veel hoger waarderen als je er eenmaal woont. Dat is wetenschappelijk bewezen!
  3. Neem bij de bezichtiging een erkend aankoopbegeleider mee. Die heeft totaal geen belang bij de koop of verkoop van het huis, maar wel bij jouw (toekomstige) geluk. Daardoor kijkt hij of zij anders en ziet pluspunten of gebreken aan het huis die jij misschien mist.

Risico’s van overbieden

Ben je toch van plan te overbieden, besef dan dat daar financiële risico’s aan kleven. Want als je bijvoorbeeld € 30.000 meer biedt dan de vraagprijs, dan zul je dat bedrag waarschijnlijk zelf moeten ophoesten. Je kan namelijk niet meer lenen dan het huis waard is. Een taxateur stelt die waarde van de woning vast. Je hypotheek mag niet meer dan 100% van die taxatiewaarde zijn.

En je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan gebeuren dat je in de toekomst je huis noodgedwongen moet verkopen. Krijg je dan nog wel het bedrag dat je ervoor hebt betaald? Zo nee, dan kan dat een flinke financiële strop betekenen. Verschilllende huiseigenaren hebben dat een jaar of tien geleden aan den lijve ondervonden.

Financiële zaken

Wat is wel en niet verstandig en welke gevolgen heeft de aankoop van je droomhuis voor de rest van je financiën? Laat je altijd vooraf door een specialist adviseren over de financiële zaken.

Als Erkend Financieel Adviseur ben ik zo’n specialist. Ik moet elk jaar opleidingen volgen en ben daardoor altijd op de hoogte van de actuele regels en mogelijkheden die er zijn. Bel of mail me gerust om eens een afspraak te maken.

 

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?