Hoge huur: is kopen een optie?

8-03-2022Financiën, Nieuws

Verdien je teveel voor een sociale huurwoning, heb jij te weinig inkomen voor een hypotheek? Dan ben je een zogenoemde ‘duurhuurder’. Wil je toch graag een huis kopen? Dan kun je misschien meedoen aan een proefproject.

Jonge vrouw zit achter haar laptop en leest iets wat haar blij maakt

De proef is een initiatief van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis (VEH) en vier banken. Met de proef willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid geven om met een verantwoorde financiering een eigen huis te kopen.

Tussen wal en schip

Als duurhuurder val je nu vaak tussen wal en schip. Je verdient te veel om voor een goedkope huurwoning in aanmerking te komen maar te weinig om een huis te kunnen kopen. Daardoor ben je veroordeeld tot huren in de vrije sector. Een duur alternatief, omdat de huur die je dan betaalt vaak hoger is dan de hypotheeklasten voor een vergelijkbaar koophuis zouden zijn.

Duizend hypotheken

NHG en VEH gaan samen met de vier banken (ING, AEGON, Florius en BLG Wonen) testen of je als duurhuurder financieel voldoende fit bent om de hypotheeklasten te dragen. De proef loopt maximaal twee jaar óf tot er duizend hypotheken zijn verstrekt.

Voorwaarden om deel te nemen

Om mee te kunnen doen aan de pilot, moet je ten minste drie jaar duurhuren. In die periode mag je geen betalingsachterstanden hebben gehad. Je kunt niet deelnemen als je geld hebt geleend om je woonlasten te betalen. Dat geldt ook als je je spaargeld hebt gebruikt voor de betaling van de huur.

Ook voor flexwerkers en zzp’ers

Ook flexwerkers en zzp’ers kunnen meedoen aan deze pilot. De hypotheekverstrekkers controleren wel of je inkomen stabiel is. Belangrijke noot: zelfs als je voldoet aan alles wat hier is genoemd, betekent dit niet automatisch dat de bank het verantwoord vindt om jou een hypotheek te verlenen.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht? Of ben je zelf een duurhuurder die graag een huis wil kopen? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheek Adviseur, help ik je graag om jouw kansen op een hypotheek te vergroten.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?