Gezinsuitbreiding? Pas je verzekeringen aan!

3-05-2022Financiën, Nieuws

Alle verzekeringen eens goed onder de loep nemen door de komst van een baby is waarschijnlijk niet het eerste waar je als (toekomstige) ouders over nadenkt. Tenzij je Alisa bent en bij Verzekering Visie werkt 😉 Wat is belangrijk om te weten?
De geboorte van Alisa haar dochter Nadine op 30 april, inspireert ons om hier wat meer over te vertellen.

Verzekering Visie - Uitbreiding van het team

Een kindje krijgen is een grote verandering in je leven. Ook financieel. Maar wat kost een kind nu precies? En welke verzekeringen moet je aanpassen bij de geboorte van je kind?

Minder werken of juist meer?

Er is eigenlijk geen vast antwoord op de vraag wat een kind precies kost. Gemiddeld kost een kind 17% van het besteedbare inkomen per maand. Ben je een alleenstaande ouder? Dan is dit 24%. Met het besteedbare inkomen hebben we het over de optelsom van je maandelijks inkomsten en eventuele toeslagen.

Naast de bergen luiers en een babyuitzet, kost de zorg van je kindje ook tijd, waardoor je minder kan, maar vaak vooral ook minder wilt werken. Hierdoor dalen je maandelijkse inkomsten terwijl je vaste lasten stijgen. Soms gaat de kleine ook nog een aantal uur per week naar de kinderopvang en dat kost ook geld. Voor opvang krijg je gelukkig een gedeelte terug via de kinderopvangtoeslag. Hoeveel dat is, is onder andere afhankelijk van de hoogte van je inkomen en het aantal dagen opvang. Misschien is een dagje minder werken en voor je kindje zorgen voordeliger dan wat extra uren bij de kinderopvang.

Vergeet de zorgverzekering niet

Tussen de beschuit met muisjes en alle knuffelsessies met de kleine door denk je waarschijnlijk niet als eerst aan je verzekeringen. Toch ben je verplicht je zoon of dochter bij te schrijven op de zorgverzekering. Bijschrijven kun je het beste doen bij de polis van de ouder met de meest aanvullende dekking. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je namelijk geen premie, ook niet voor de aanvullende verzekering. Doe dit binnen vier maanden, want dan gaat de verzekering in vanaf de geboortedatum. Zo weet je zeker dat alle medische kosten tussen de bevalling en het moment van aanmelden vergoed worden door de verzekeraar. Als je dit na vier maanden doet kan het zijn dat je hier zelf voor opdraait.

Hoe kies je de beste zorgverzekering wanneer je zwanger bent?

Ben je zwanger of heb je een kinderwens? Kijk dan op tijd naar wat je basisverzekering dekt tijdens je zwangerschap. Dan kun je je verzekering nog naar wens veranderen of aanvullen. Niet alle vergoedingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Kom je er later achter dat je zwanger bent? Bij sommige verzekeraars mag je je pakket tussentijds wijzigen.

Andere verzekeringen

Zodra je een kind krijgt, staat je huis ook een stuk voller, denk bijvoorbeeld aan de box, een splinternieuw ledikant en een commode. Maar misschien heb je ook nog wel andere aankopen gedaan, zoals een nieuw fototoestel om alle mooie momenten mee vast te leggen. De waarde van je inboedel neemt dus flink toe. Kijk eens kritisch naar je inboedelverzekering om ervoor te zorgen dat je niet onderverzekerd bent.

Je kind bij laten schrijven op je aansprakelijkheidsverzekering is ook handig. Hiermee worden kosten van schade die je kind veroorzaakt vergoed. Wel zo prettig als die dure vaas bij oma omver gaat.

Hogere energierekening

Schrik trouwens ook niet van je energierekening. Door alle badjes, wasjes met babykleren en het huis warm houden, kunnen de kosten voor het gas, water en licht flink stijgen. Maar daartegenover kun je misschien besparen op je doorlopende reisverzekering. Waarschijnlijk maak je de komende tijd geen grote reizen. Die werelddekking is dan overbodig en dat scheelt weer in de premie.
Een kind heeft financieel dus ook een behoorlijke impact op je leven en het is aan te raden om je financiën vooraf eens goed onder de loep te nemen.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht? Word je zelf binnenkort ouder en wil je meer weten wat in jouw situatie het beste is? Neem dan contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag.

 

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?