6 handige tips voor het invullen van het Europese schadeformulier

3-03-2023Nieuws, Verzekeringen

Je bent betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. Super vervelend natuurlijk.
Na de eerste schok zul je het Europees schadeformulier moeten invullen. Dit kan best lastig zijn als je geen ervaring hebt met het invullen van juridische documenten.

6 handige tips voor het invullen van het Europees schadeformulier

Europees schadeformulier?

Yep, normaal gesproken krijg je het schadeformulier opgestuurd samen met je groene kaart. Maar het kan natuurlijk zijn dat je het schadeformulier kwijt bent geraakt of dat je door een eerdere schade geen schadeformulier meer hebt. In dat geval kun je een nieuw Europees Schadeformulier downloaden.

We hebben enkele handige tips voor je verzameld om het invullen wat makkelijker te maken:

1. Vul het formulier zo snel mogelijk in

Zelfs als er op het eerste gezicht geen schade lijkt te zijn. Wanneer je thuiskomt kun je nog schade ontdekken. Het is belangrijk dat je dan de gegevens van de tegenpartij hebt en dat de toedracht van de aanrijding door jullie beide is vastgelegd. Op een later moment het formulier invullen kan tot onenigheid leiden – misschien herinnert de andere partij het zich opeens heel anders. De voorkant van het schadeformulier is het belangrijkste, de achterzijde kun je ook thuis invullen.

2. Verzamel alle nodige informatie

Verzamel alle nodige informatie zoals de namen, adressen, telefoonnummers, kentekennummers en verzekeringsgegevens van alle betrokken partijen en getuigen, voordat je begint met het invullen van het formulier. Maak ook foto’s van de schade, maar ook van de situatie en de weg, als je dat veilig kunt doen.

3. Geef alleen feitelijke informatie

Vermijd het geven van meningen en geef alleen feitelijke informatie. Schrijf op wat er precies is gebeurd, waar en wanneer het gebeurde, de weersomstandigheden, de schade aan voertuigen en eventuele zichtbare verwondingen. Gebruik simpele taal zodat iedereen het formulier kan begrijpen.

4. Controleer bij vraag 12 (toedracht) of alle kruisjes in het midden zijn ingevuld & vul het aantal aangekruiste vakjes in

Vul onder iedere kolom het totaal aantal aangekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij na ondertekening nog een hokje extra aan kruist.

5. Wel of niet ondertekenen

Een handtekening van alle betrokken partijen is nodig  om het formulier geldig te maken. Zijn jij en de andere partij het NIET eens over de kruisjes bij vraag 12 of de toedracht? Onderteken het formulier dan niet.
Zijn de datum en de krabbel eenmaal gezet, dan mag niets meer worden veranderd. Ook niet als je de volgende ochtend, bekomen van de eerste schrik, bedenkt dat de aanrijding toch niet helemaal is gelopen zoals nu op de voorzijde van het formulier staat.
Let erop dat je een deel van het schadeformulier zelf houdt. Geef in géén geval jouw ingevulde versie mee aan de ander, als deze nog niet door diegene ondertekend is.

6. Maak kopieën van het formulier

Maak minstens één kopie of van de voor- en achterkant van het formulier voor jezelf en geef een andere kopie aan jouw verzekeraar.

Wil je weten wat er meer belangrijk is wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk? Lees het in ons artikel: Wat te doen bij een auto ongeluk.

Ik help je graag

Heb je hier meer vragen over of wil je meer weten over het verzekeren van je auto?
Neem dan gerust contact met me op. Als verzekeringsadviseur ben ik specialist op het gebied van verzekeringen. Ik help je graag verder.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?