Wat te doen als je betrokken raakt bij een auto ongeluk?

10-03-2023Nieuws, Verzekeringen

Een stralend zonnetje schijnt door de voorruit op je gezicht. Je bent met je auto onderweg naar een lunchafspraak. Je zingt wat mee met je favoriete nummer en geniet van het aan je voorbijtrekkende landschap. Opeens hoor je een harde klap en voel je de auto schudden. Je bent betrokken bij een auto ongeluk. Wat nu?

Betrokken bij een auto ongeluk? Wat te doen.

Blijf rustig

Haal een paar keer diep adem en probeer kalm te blijven. Het uitschakelen van je emoties kan knap lastig zijn wanneer de adrenaline door je lijf giert. Maar paniek, frustratie of zelfs boosheid zal je niet helpen in deze situatie.
Probeer rustig te blijven en helder te denken.

Is er iemand gewond?

Als je geen ernstige verwondingen hebt, probeer dan uit te stappen en controleer de schade aan de auto. Als er andere mensen bij het ongeluk betrokken zijn, controleer dan of zij ook in orde zijn. Als er sprake is van ernstige verwondingen, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten en verplaats de gewonde personen niet, tenzij er gevaar is voor verdere verwondingen. Probeer, als het mogelijk is, de gewonde persoon te kalmeren en te troosten terwijl je wacht op de hulpdiensten.

Zorg dat je veilig blijft

Als er geen ernstige verwondingen zijn, zet dan je auto aan de kant van de weg. Als er alleen blikschade is, kunnen jullie het in principe onderling en met jullie verzekeringsmaatschappij oplossen. Voel je je er beter bij dat de politie meekijkt? Bel ze dan gerust.

Als het ongeluk op de snelweg of een drukke weg gebeurde, blijf dan uit de buurt van het verkeer. Zet je waarschuwingslichten aan en plaats een gevarendriehoek om andere bestuurders te waarschuwen voor het ongeluk.

Verzamel informatie over het ongeluk

Vul samen met de andere bestuurder(s) het Europees Schadeformulier in en noteer alle belangrijke informatie zoals namen, adressen en verzekeringsgegevens.
Tips over het invullen van het Europees Schadeformulier lees je in ons artikel: 6 tips voor het invullen van het Europees schadeformulier.

Het is belangrijk om alle informatie over het ongeluk te verzamelen, zoals getuigenverklaringen en foto’s van de schade. Deze informatie kan later van pas komen mocht er eventueel een discussie komen over wie verantwoordelijk is voor de schade.
Beken geen schuld en bied ook niet je excuses aan, zelfs niet als je denkt dat het jouw schuld is. Laat de verzekeraars en de politie uitzoeken wie verantwoordelijk is voor het ongeluk. Geef alleen feitelijke informatie en vermijd het delen van meningen.

Getuigen

Zijn er getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren? Noteer dan ook hun gegevens. Zij kunnen verklaren wat zij hebben gezien en kunnen bij onenigheid van essentieel belang zijn.

Probeer samen te werken

Blijf tijdens het hele proces rustig en beleefd. Het is begrijpelijk dat je gefrustreerd en boos bent, maar agressief gedrag zal de situatie alleen maar erger maken. Probeer samen te werken met de andere bestuurders en hulpdiensten om het ongeluk zo snel en veilig mogelijk af te handelen.

Overleg met je verzekeraar

Als je vragen hebt over het afhandelen van een claim, neem dan contact op met je tussenpersoon voor hulp.

Laat je checken door een dokter

Tot slot, nadat het ongeluk is afgehandeld, ga dan naar een dokter om te laten controleren op eventuele verwondingen, zelfs als ze op het moment van het ongeluk niet zichtbaar waren. Veel verwondingen of letsel, zoals bijvoorbeeld een whiplash of een hersenschudding, kunnen later optreden.

Ik help je graag

Heb je hier meer vragen over of wil je meer weten over het verzekeren van je auto?
Neem dan gerust contact met me op. Als verzekeringsadviseur ben ik specialist op het gebied van verzekeringen. Ik help je graag verder.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?