Besparen op energie door te verduurzamen

8-02-2022Financiën, Nieuws

Over gas zal steeds meer belasting worden geheven. Daardoor wordt energie op de langere termijn duurder. De overheid wil met die belastingverhoging mensen stimuleren om hun energieverbruik te verlagen.

Om niet alleen nu, maar ook in de toekomst te besparen op je energiekosten, wordt het dus steeds interessanter om je huis te verduurzamen.

Woning Verduurzamen - Verzekering Visie

Start met isoleren

Een goede eerste stap is het isoleren van je vloer en de spouwmuren, als dat nog niet is gedaan. De kosten hiervan zijn meestal te overzien en het rendement is hoog. Dat betekent dat je de investering snel terugverdient.

– Spouwmuren isoleren

Het isoleren van de spouwmuren kost gemiddeld tussen de € 800 en € 2.000, als je een tussenwoning of hoekwoning hebt. Daarna bespaar je per jaar € 200 tot € 500. Dat is een rendement van maar liefst 25%!

– Vloer isoleren

Een vloer isoleren gebeurt vaak met purschuim, maar er zjin meerdere manieren. Gemiddeld kost het isoleren van de vloer tussen de € 1.400 en € 1.800. Vervolgens levert het per jaar tussen de € 160 en € 220 op aan energiebesparing. Met 11% is dat een goed rendement.

– Dak isoleren

Warme lucht stijgt op, dus ook het isoleren van je dak kan bijdragen aan verduurzaming van je woning. Het nadeel is dat dakisolatie vrij prijzig is, waardoor het langer duurt voordat je de investering eruit hebt.

Zonnepanelen

Met stip op nummer twee na isoleren, staat het plaatsen van zonnepanelen. Allereerst omdat je daarmee zelf duurzame energie opwekt. Maar ook omdat je ze gemiddeld in een jaar of zeven, acht terugverdient. Verder mag je in ieder geval tot 1 januari 2023 de stroom die je aan het stroomnet levert, aftrekken van je eigen energiegebruik.

Minder gas

Vooral gas wordt de komende jaren duurder. Dus kan het lonen om waar mogelijk op elektriciteit over te stappen. Bijvoorbeeld door je gasfornuis te vervangen door een inductiefornuis. Maar als je echt wilt besparen, dan ga je helemaal van het gas af. De (vaste) transportkosten van gas zijn namelijk best hoog en al gebruik je maar een paar kuub, je moet ze toch betalen.

Warmtepomp

Een goed alternatief voor gasverwarming is een warmtepomp. De pomp regelt net als een cv-ketel de verwarming en, in combinatie met een boiler, het warme water. De energie die een warmtepomp nodig heeft, wordt voor het grootste deel onttrokken aan de buitenlucht. Het andere deel komt van elektriciteit. Met een complete installatie inclusief boiler heb je dan geen gas meer nodig.

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van je huis en je wensen. De goedkoopste oplossing kost zo’n € 4.000. Houd er wel rekening mee dat een warmtepomp al snel 3.500 kWh aan elektriciteit per jaar gebruikt.

Subsidies en regelingen

Investeren in duurzaamheid kost geld. Heb je niet genoeg spaargeld om je huis aan te passen zoals je wilt?
Gelukkig zijn er tal van subsidies en regelingen. Je kunt hiervoor eens kijken op de website van de Rijksoverheid.

Wil je meer weten?

Heb jij een vraag over dit artikel of wil je weten hoe jij jouw duurzame verbouwing het best kunt financieren? Neem dan eens contact met mij op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik ook Adviseur Duurzaam Wonen. Graag zet ik de mogelijkheden voor je op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?