Belastingvrije schenking voor eigen woning verdwijnt

5-04-2022Financiën, Nieuws

Vanaf 1 januari 2023 verdwijnt de belastingvrije schenking voor de eigen woning. Nu kunnen bijvoorbeeld je ouders of grootouders je hiervoor nog € 106.671 schenken, zonder dat je daarover belasting hoeft te betalen. Jij of je partner moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Belastingvrij schenken

Vanaf volgend jaar behoort deze zogenoemde ‘jubelton’ tot het verleden. Vanaf die datum is het belastingvrije schenkbedrag nog maximaal € 27.231. De vrijstelling wordt een jaar later helemaal afgeschaft. Opschieten dus, als je nog van de regeling wilt profiteren.

Vrijstelling met vrije besteding

Naast de vrijstelling voor je koophuis bestaat er nog een andere eenmalige vrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Deze schenking mag je uitgeven waaraan je wilt en bedraagt € 27.231. Maar let op: je ouders kunnen je het bedrag in 2023 alleen voor een woning óf alleen voor vrije besteding schenken. Allebei kan niet.

Ongelijkheid

Veel politici vinden dat de belastingvrije schenking de ongelijkheid tussen starters met en zonder rijke (groot)ouders groter maakt.
Afschaffing van de jubelton is daarom een gevolg van de afspraken die de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft gemaakt.

Meer informatie

Heb jij een vraag over dit artikel? Neem dan eens contact met mij op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik ook Erkend Hypotheekadviseur. Graag zet ik de mogelijkheden voor je op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

 

Oane van der Werf

Oane van der Werf

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies?

 Neem dan gerust contact met me op.

 

 

0513-762742

Hallo, kunnen we je helpen?